Lencsefőzelék recept rántással, húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a lencse savanykás-kesernyés ízét a rántás kiemeli, s nem mellesleg jót tesz az emésztésnek is, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.
Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept rántással
Equipment
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- ½ kg lencse
- 1 liter húsleves alaplé (lehet főtt füstölt hús leve is)
- 1 db babérlevél
A hagymás rántáshoz
- 2 fej vöröshagyma (közepes)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zsír (lehet olaj is)
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
A végső íz beállításához
- 2 evőkanál mustár (csapott)
- 3 dkg cukor
- 1 kávéskanál ecet (10%-os)
- 1½ dl tejföl
Instructions
- A lencsefőzelékhez a lencsét átválogatjuk, megmossuk, és legalább 8 órára beáztatjuk.
- Amikor a lencse megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a húsos lében elkezdjük a lencsét főzni.
- A vöröshagymákat és a fokhagymát megpucoljuk.Az egyiket hagymát egészben hozzá tesszük a lencséhez főni.A második hagymát felkockázzuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből.
Hagymás rántás készítése:
- Közben egy másik vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni megszórjuk liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
- A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Jól elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
- Majd 1 kanál levet hozzáadunk a főzővízből, amivel megakadályozzuk, hogy a rántás odakapjon.
- A lét jól elkeverve a rántással, az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
Végül kialakítjuk a lencsefőzelék egyedi ízét:
- A lencséhez hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
- A cukrot egy kis edényben megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
- Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel elkeverjük, majd hozzáadva a többihez alaposan azt is eloszlatjuk.
Gyakorlatias tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez
A rántással készült lencsefőzelék ízét a hozzávalók pici változtatásával könnyedén az ízlésünkre formálhatjuk.
Ha nem szoktunk alaplevet készíteni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 húsleveskockát. Avval is finom lesz a lencsefőzelék.
Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét. A legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.
A hagymás rántás elkészítésekor játszatunk a hagyma ízével is.
- Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát.
Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív. - Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
S ha nem szoktunk a lencsefőzelékbe pirospaprikát tenni, azt nyugodtan kihagyhatjuk a rántásból.
Tálaláskor: Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölt hússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.
A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert így az íze nem fő ki a főzőlébe, hanem hozzáadódik a lencséhez.
Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel, mert ott a füstölt íz a főzés révén adódik hozzá a lencséhez.
S a kenyérről se feledkezzünk el, a többféle intenzív ízhez nagyszerű kísérő lehet.
Lencsefőzelék intenzívebb ízekkel
Ha nem szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a lencsefőzelékbe. A rántástól így is rendesen érezni fogjuk.
Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.
S a borssal is változtathatjuk a lencsefőzelék ízével. Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a lencsefőzelékhez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.
Arra viszont figyeljünk, hogy a minőségi ecetek töménysége eltérő, ami a savanyító hatásukat befolyásolja
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.