Lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
A savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.
Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- ½ kg lencse
- 1 liter víz
- 2 db leveskocka (húsleves vagy zöldségleves)
- 1-2 db babérlevél
A rántáshoz
- 2 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj (lehet sertészsír is)
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
A lencsefőzelék végső ízének beállításához
- 2 evőkanál mustár
- 1 kiskanál cukor
- 1 kávéskanál ecet (10%-os)
- 1½ dl tejföl (20%-os)
Instructions
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- Másnap a vöröshagymákat és a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.Az egyik hagymát egészben hagyjuk. a második hagymát felkockázzuk.A fokhagymát pedig fokhagymanyomón áttörjük, vagy apró lukú reszelőn lereszeljük.
- Amikor a lencse a víztől alaposan megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a lencsét friss vízben elkezdjük főzni. Melléteszünk 2 húsleveskockát apróra összevágva.
- A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből, mielőtt szétfőne.
Hagymás-fokhagymás rántás készítése
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, megszórjuk a piruló hagymát liszttel.Majd addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
- A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Jól elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
- Majd a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy a rántás oda ne kapjon.
- Ezután a rántást a főzőlével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt lencséhez.
A lencsefőzelék végső ízének kialakítása
- A lencséhez először hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
- A cukrot egy kis edényben picit megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
- Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel krémesre keverjükMajd felkevert tejfölt is hozzáadva a lencsefőzelékhez még egyszer alaposan átkeverjük az egészet.
Gyakorlatias tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez
A lencsefőzelék ízét a hozzávalók pici változtatásával könnyedén az ízlésünkre formálhatjuk.
Ha szoktunk alaplevet használni, egy húsos vagy egy zöldséges alaplével is elkészíthetjük a lencsefőzeléket.
Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált a leveskocka (illetve alaplé) némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét.
A hagyma pirítása is picikét alakít a lencsefőzelék ízvilágán:
- Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát.
Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív. - Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
S ha nem szoktunk a lencse főzelékekbe pirospaprikát tenni, azt nyugodtan kihagyhatjuk a rántásból.
Tálaláskor: Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, főtt-füstölt hússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.
A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert így az íze nem fő ki a főzőlébe, hanem hozzáadódik a lencséhez.
Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel, mert ott a füstölt íz a főzés révén adódik hozzá a lencséhez.
S a kenyérről se feledkezzünk el, a többféle intenzív ízhez nagyszerű kísérő lehet.
Lencsefőzelék ízének változtatása
Ha nem szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a lencsefőzelékbe. A rántástól így is rendesen érezni fogjuk.
Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.
S a borssal is változtathatjuk a lencsefőzelék ízével. Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a lencsefőzelékhez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.
Arra viszont figyeljünk, hogy a minőségi ecetek töménysége eltérő, ami a savanyító hatásukat befolyásolja
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.