Lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

A savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept

A lencsefőzelékhez a lencsét átválogatjuk, megmossuk, és legalább 8 órára beáztatjuk.
Amikor a lencse a víztől alaposan megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a lencsét friss vízben elkezdjük főzni. Melléteszünk 2 húsleveskockát és egy megpucolt hagymát egészben.
Amikor a lencse kezd megpuhulni, egy másik (apróra összevágott) hagymát zsíron vagy olajon megpirítunk.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni megszórjuk liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
Végül hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát, hogy azok is megpiruljanak.
Majd a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy a rántás oda ne kapjon.
Ezután a rántást a főzőlével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt lencséhez.
A lencsefőzelék végső ízének beállításához előbb mustárt adunk hozzá, majd egy kis karamellizált cukrot, s végül egy adag tejfölt.
A lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Course Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Cuisine Magyar
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • ½ kg lencse
  • 1 liter víz
  • 2 db leveskocka (húsleves vagy zöldségleves)
  • 1-2 db babérlevél

A rántáshoz

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj (lehet sertészsír is)
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A lencsefőzelék végső ízének beállításához

  • 2 evőkanál mustár
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kávéskanál ecet (10%-os)
  • dl tejföl (20%-os)

Instructions
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Másnap a vöröshagymákat és a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
    Az egyik hagymát egészben hagyjuk. a második hagymát felkockázzuk.
    A fokhagymát pedig fokhagymanyomón áttörjük, vagy apró lukú reszelőn lereszeljük.
  • Amikor a lencse a víztől alaposan megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a lencsét friss vízben elkezdjük főzni.
    Melléteszünk 2 húsleveskockát apróra összevágva.
  • A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből, mielőtt szétfőne.

Hagymás-fokhagymás rántás készítése

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, megszórjuk a piruló hagymát liszttel.
    Majd addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
  • A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát.
    Jól elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
  • Majd a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy a rántás oda ne kapjon.
  • Ezután a rántást a főzőlével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt lencséhez.

A lencsefőzelék végső ízének kialakítása

  • A lencséhez először hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
  • A cukrot egy kis edényben picit megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
  • Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel krémesre keverjük
    Majd felkevert tejfölt is hozzáadva a lencsefőzelékhez még egyszer alaposan átkeverjük az egészet.
Keyword ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Gyakorlatias tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez

A lencsefőzelék ízét a hozzávalók pici változtatásával könnyedén az ízlésünkre formálhatjuk.

Ha szoktunk alaplevet használni, egy húsos vagy egy zöldséges alaplével is elkészíthetjük a lencsefőzeléket.

Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált a leveskocka (illetve alaplé) némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét.

A hagyma pirítása is picikét alakít a lencsefőzelék ízvilágán:

  • Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát.
    Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
  • Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha nem szoktunk a lencse főzelékekbe pirospaprikát tenni, azt nyugodtan kihagyhatjuk a rántásból.

Tálaláskor: Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, főtt-füstölt hússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.

A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert így az íze nem fő ki a főzőlébe, hanem hozzáadódik a lencséhez.

Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel, mert ott a füstölt íz a főzés révén adódik hozzá a lencséhez.

S a kenyérről se feledkezzünk el, a többféle intenzív ízhez nagyszerű kísérő lehet.

Lencsefőzelék ízének változtatása

Ha nem szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a lencsefőzelékbe. A rántástól így is rendesen érezni fogjuk.

Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.

S a borssal is változtathatjuk a lencsefőzelék ízével. Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a lencsefőzelékhez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.

Arra viszont figyeljünk, hogy a minőségi ecetek töménysége eltérő, ami a savanyító hatásukat befolyásolja

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating