Lencsefőzelék recept tejföl nélkül, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, ecettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek is, nem mellesleg finom, laktató étel tele tápanyagokkal..
Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a lencsefőzeléket tejföl nélkül. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept tejföl nélkül
Equipment
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó vagy reszelő
Ingredients
- 80 dkg lencse (2 konzerv)
- 3-4 dl víz
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 db babérlevél
A hagymás rántáshoz
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
A lencsefőzelék végső ízének beállításához
- 2 evőkanál mustár
- 2 kávéskanál ecet
- 1 kiskanál kristálycukor
Instructions
- A lencsefőzelékhez első lépésben egy közepes hagymát megpucolunk.
- Majd két lencsekonzervet felbontunk, s a lábosba öntjük a levével együtt. Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzervdobozba belefér.
- Mellé teszünk a megpucolt vöröshagymát egészben, a babérlevelet és a sót, s elkezdjük főzni.
- Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
Hagymás rántás készítése
- Egy második vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, az apróra összevágott hagymát zsíron vagy olajon elkezdjük pirítani egy serpenyőben.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni megszórjuk jó sok liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
- Amikor a rántásban a liszt is elkezd sötétedni, a tűzhelyről levéve a serpenyőt hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Jól elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit azok is megpiruljanak.
- Majd a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy a rántás oda ne kapjon.
- A lencsefőzelék végső ízének beállításához előbb mustárt adunk hozzá, majd kevés ecetet, s végül egy kis cukrot.Fontos tanácsot ehhez lentebb találsz!
Gyakorlatias tanácsok a tejföl nélküli lencsefőzelék elkészítéséhez
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, az ecet savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.
A lencsefőzelék ízét beállítani tejföl nélkül picit nehezebb, mert a savanykás ízvilágot csak az ecet hozzáadásával lehet elérni. Viszont a túl sok ecet sem feltétlen jó, mert az ecetes ételeket nem mindenkinek a gyomra szereti.
Éppen ezért érdemes:
- az ecet felét hozzáadni a lencsefőzelékhez a mustár mellé első lépésben.
- majd hozzáadni a cukrot, s az egészet alaposan átkeverni, s megkóstolni.
- S ha még hiányzik nekünk a savanykás íz, akkor hozzákeverni az ecet második felét.
Ha nem igazán szeretjük a savanykás ízeket, akkor kávéskanálnyi mennyiségek helyett használjunk az ecet kiméréséhez mokkáskanalat.
Ha szeretnénk a csípős ízt kiemelni a lencsefőzelékben, használhatunk dijoni mustárt is. De arra mindenképpen figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell a lencse megfőzéséhez (mert a dijoni mustár sós és csípős is).
Másrészt ha nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kétszeres mennyiségű cukorhozzáadásával.
Ha szeretnénk egy kis füstölt ízt is belecsempészni a lencsefőzelékbe, azt megtehetjük az elején egy füstölt lé kocka hozzáadásával.
DE fontos, hogy ilyen esetben a lencse főzésekor ne tegyünk sót a főzőléhez, mert a füstölt lé kockában van só, amit a lencse magába tud szívni.
Az elkészült lencsefőzelék önmagában is nagyszerű étel kenyérrel, de tálalhatjuk fasírttal, sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal is.
Lencsefőzelék száraz lencséből
Ha nincs otthon lencsekonzervünk, csak száraz lencsénk, akkor a 30-40 dkg lencsét első lépésben 8-12 órára érdemes minimum kétszeres mennyiségű vízben beáztatni.
Mielőtt a megduzzadt lencsét elkezdjük főzni, érdemes az áztató vizet leönteni. Majd minimum 1 liter friss vízzel feltenni főzni a babérlevéllel, a hagymákkal és a mustárral.
Fontos tudni: A konzerv lencse picit hamarabb fő meg, mert nem csak a lében úszik alapból, hanem elő is van főzve.
A sima lencsét viszont érdemes picit tovább főzni. Kell durván 20 perc, mire a a lencse rendesen megpuhul. Úgy, hogy előtte már ázott egy fél napot!
Éppen ezért a rántást is elegendő a forrás megkezdése után bő negyed órával előkészíteni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket tejföl nélkül, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.