Lencsefőzelék recept konzervből fokhagymával, babérlevéllel, tejföllel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely ízletes, finom, és laktató étel, és tele van tápanyagokkal. A 4 alapíz mindegyike megjelenhet benne, ha nem félünk a dijoni mustár csípős és sós ízétől.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket konzervből, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept konzervből
Equipment
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
- hőálló tál a habarás elkészítéséhez
Ingredients
- 1 gerezd fokhagyma
- 80 dkg lencse (2 konzerv)
- 3-4 dl víz
- 1-2 db babérlevél
- 1 kiskanál só
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
Instructions
- A két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.Hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy dobozba belefér.
- A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
- A fokhagymát, a babérlevelet a mustárt, és a sót hozzáadjuk a lencséhez, és elkezdjük főzni.
- Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
A habarás hozzáadása
- A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
- Ezután egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből a habaráshoz adunk.Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen. Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk.
- Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
- További 5-10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik.
Tippek és tanácsok a konzervből készült lencsefőzelék elkészítéséhez
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.
Ha szeretnénk a csípős ízt is kiemelni a lencsefőzelékben, használhatunk dijoni mustárt is. De arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell az ételbe (mert a dijoni mustár sós és csípős is).
Amennyiben nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (tányéronként egy csapott teáskanálnyi bőven elegendő).
Az elkészült lencsefőzeléket önmagában is nagyszerű étel kenyérrel, de tálalhatjuk fasírttal, sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal is.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.