Egyszerű lencsefőzelék recept hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, tejföllel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely ízletes, finom, és laktató étel, és tele van tápanyagokkal. S a savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek is.
Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan elkészíteni az egyszerű lencsefőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Egyszerű lencsefőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
- hőálló tál a habarás elkészítéséhez
- fokhagymanyomó
Ingredients
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 80 dkg lencse (2 konzerv)
- 3-4 dl víz
- 1-2 db babérlevél
- 1 kiskanál só
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
Instructions
- A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük,
- Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzerves dobozba belefér.
- A felhígított lencsekonzervhez hozzáadjuk az hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót, és az egészet felforraljuk.
- Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
A habarás hozzáadása
- A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, a főzőlevéből egy merőkanállal a habaráshoz adunk.Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen. Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk ugyan ilyen módon.
- Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
- További 5 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
Gyakorlatias tanácsok az egyszerű lencsefőzelék elkészítéséhez
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.
Ha szeretnénk a csípős ízt is kiemelni a lencsefőzelékben, használhatunk dijoni mustárt is. De arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell az ételbe (mert a dijoni mustár sós és csípős is).
Ennek ellenére ha nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (tányéronként egy csapott teáskanálnyi bőven elegendő).
Ha szeretnénk egy kis füstölt ízt is belecsempészni a lencsefőzelékbe, azt megtehetjük az elején egy füstölt lé kocka hozzáadásával.
DE fontos, hogy ilyen esetben a lencséhez ne adjunk sót, mert a füstölt lé kockában van só, amit a lencse magába tud szívni.
Az elkészült lencsefőzelék önmagában is nagyszerű étel kenyérrel, de tálalhatjuk fasírttal, sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal is.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az egyszerű lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.