Vöröslencse saláta

A vöröslencse saláta recept fokhagymával, lilahagymával, citromlével, mézzel, ecettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Ehetjük önmagában (salátaként) vagy akár köretként is. Szinte bármilyen ételhez passzol, színesebbé téve a rizs, krumpli, tészta triumvirátus egyhangúságát.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a vöröslencse salátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Vöröslencse saláta

Vöröslencse saláta recept

A vöröslencse saláta elkészítésének központjában a lencse előkészítése (esetleges átválogatása), és a lencse megfőzése van.
Ez még akkor is igaz, ha a vörös lencsét nem kell előre beáztatni (szemben a hagyományos lencsével).
Ezért első lépésben érdemes a lencsét megtisztítani, majd a főzést elindítani, mert a dresszinget (az öntetet, amitől igazán finom és pikáns lesz a vöröslencse saláta), a főzéssel párhuzamosan könnyedén megcsinálhatjuk.
A vöröslencse saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Köretek, Saláták
Cuisine Indiai
Servings 4 főre

Ingredients
  

  • 250 g vöröslencse
  • 1 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • víz (a lencse megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • ½ evőkanál mustár
  • bors
  • petrezselyemzöld (díszítéshez)

Instructions
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • Vágjuk apró kockára a lilahagymát!
  • A megtisztított lencsét tegyük egy főzőedénybe, s adjuk hozzá a babérlevelet, a fokhagymát, a felkockázott lilahagymát, sót, és legalább annyi vizet, hogy az egészet jól lelepje!
  • Főzze a lencsét 15-20 percig kis lángon, néhányszor megkevergetve!
    (Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet!)
  • Amint megpuhult a lencse, vegye le a tűzről, s szűrje le a levét, nehogy szétfőjön! A babérlevelet távolítsa el!
  • Egy tálba keverjük jó alaposan össze a citromlevet, az ecetet, a mézet, az olívaolajat és a fűszereket!
  • Majd az így elkészített öntet adjuk hozzá a már megfőtt lencséhez, és alaposan keverjük össze az egészet!
  • Szórjuk meg a tálalás során az egészet friss petrezselyemzölddel!
Keyword ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek, vegán receptek

Tippek és tanácsok a vöröslencse saláta elkészítéséhez

A vöröslencse saláta receptjét sokféleképpen el lehet készíteni, hogy az íze változatosabb legyen.

Ennek legfontosabb pontja az öntet alkotóelemeinek változtatgatása:

  • Ha szeretjük az extrább, különlegesebb ízeket, használhatunk borecetet.
  • A lila hagymát is lecserélhetjük másfajta hagymára.
  • Használhatunk 1-2 olyan zöldfűszert, amit általában szeretünk
  • Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, vagy valamilyen vadhúshoz adnánk köretként a vöröslencse salátát, próbáljuk ki ezt a receptet fél evőkanál Dijoni mustárral.

A kísérletezés folyamán viszont vigyázzunk arra, hogy egyszerre csak egy apró dolgot változtassunk.

S olyan alapanyagokat használjunk, melyeket már ismerünk, és más, hasonló karakterű  receptben is ízlett nekünk.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a vöröslencse salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a vöröslencse salátához!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating