A vöröslencse saláta recept fokhagymával, lilahagymával, citromlével, mézzel, ecettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Ehetjük önmagában (salátaként) vagy akár köretként is. Szinte bármilyen ételhez passzol, színesebbé téve a rizs, krumpli, tészta triumvirátus egyhangúságát.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a vöröslencse salátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Vöröslencse saláta recept
Ingredients
- 250 g vöröslencse
- 1 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- víz (a lencse megfőzéséhez)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál ecet (10%-os)
- 1½ evőkanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
- ½ evőkanál mustár
- só
- bors
- petrezselyemzöld (díszítéshez)
Instructions
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- Vágjuk apró kockára a lilahagymát!
- A megtisztított lencsét tegyük egy főzőedénybe, s adjuk hozzá a babérlevelet, a fokhagymát, a felkockázott lilahagymát, sót, és legalább annyi vizet, hogy az egészet jól lelepje!
- Főzze a lencsét 15-20 percig kis lángon, néhányszor megkevergetve! (Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet!)
- Amint megpuhult a lencse, vegye le a tűzről, s szűrje le a levét, nehogy szétfőjön! A babérlevelet távolítsa el!
- Egy tálba keverjük jó alaposan össze a citromlevet, az ecetet, a mézet, az olívaolajat és a fűszereket!
- Majd az így elkészített öntet adjuk hozzá a már megfőtt lencséhez, és alaposan keverjük össze az egészet!
- Szórjuk meg a tálalás során az egészet friss petrezselyemzölddel!
Tippek és tanácsok a vöröslencse saláta elkészítéséhez
A vöröslencse saláta receptjét sokféleképpen el lehet készíteni, hogy az íze változatosabb legyen.
Ennek legfontosabb pontja az öntet alkotóelemeinek változtatgatása:
- Ha szeretjük az extrább, különlegesebb ízeket, használhatunk borecetet.
- A lila hagymát is lecserélhetjük másfajta hagymára.
- Használhatunk 1-2 olyan zöldfűszert, amit általában szeretünk
- Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, vagy valamilyen vadhúshoz adnánk köretként a vöröslencse salátát, próbáljuk ki ezt a receptet fél evőkanál Dijoni mustárral.
A kísérletezés folyamán viszont vigyázzunk arra, hogy egyszerre csak egy apró dolgot változtassunk.
S olyan alapanyagokat használjunk, melyeket már ismerünk, és más, hasonló karakterű receptben is ízlett nekünk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a vöröslencse salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.