Lencsesaláta

A lencsesaláta receptje puhára főzött lencsével, fokhagymával borókabogyóval, kakukkfűvel, az elkészítés részletes leírásával.

Ehetjük magában salátaként, de lehet nagyszerű kiegészítője a főtt és sült húsoknak köretként is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsesalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsesaláta

Lencsesaláta recept

A lencse saláta elkészítése önmagában nem tart sokáig, habár annak elkészítését érdemes jó előre kitalálni.
Amíg a lencsét a fűszerekkel együtt megfőzzük, a zöldségeket meg tudjuk pucolni, s tudunk belőlük csinálni egy nagyszerű zöldséges alapot.
Majd ezeket összekeverjük egy mustáros-ecetes-olívaolajos dresszinggel, s betesszük a hűtőbe minimum egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
A lencsesaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Hűtőben pihentetni: 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Egytálételek, Köretek, Saláták
Cuisine Amerikai, Magyar
Servings 4 főre

Ingredients
  

  • 20 dkg lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 dl víz (lehet füstöltlé is)
  • 1 leveskocka (a füstölt léhez nem kell)
  • 1-2 szem feketebors (egészben)
  • 3 szem borókabogyó (egészben)
  • 2 babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma (egy kisebb és egy nagyobb)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10-15 dkg zeller
  • 10-15 dkg sárgarépa
  • 1 szál újhagyma (lehet nagyobb is)
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • petrezselyemzöld (díszítésnek)
  • csapott evőkanál mustár
  • 1 evőkanál balzsamecet
Keyword egészséges ételek, húsmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a lencsesaláta elkészítéséhez

A lencsesalátában az a jó, hogy ezernyi féle képen variálható.

  • Ha nincs újhagyma, tehetünk hozzá póréhagymát vagy lilahagymát is.
  • Adhatunk hozzá több mustárt, illetve sokan szeretik a magos dijoni mustárt is a lencséhez.
  • Főzhetünk hozzá virslit, tojást, s tehetünk hozzá főtt (füstölt) húst vagy kolbászt is.
  • Sokan szeretik a majonézes lencsesalátát is.

Arra azonban vigyázzunk, hogy csak annyi mustár és ecet kerüljön bele, amennyi nekünk jól esik. S ha nem szeretjük az erős, csípős ízeket, még véletlenül se próbáljuk meg elkészíteni a lencsesalátát dijoni mustárral!

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük abban is a lencsét. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a lencsesaláta ízét.

Ha van otthon füstölt hús levünk, azzal is elkészíthetjük a lencsesalátához a lencsét.

Egy következő lehetőség, mondjuk egy újévi buli másnapján, hogy egy nagyobb adag lencsét főzünk meg, s egy részéből lencsesalátát csinálunk, míg a főzőléből és a zöldségek másik részéből pedig lencselevest.

Jó étvágyat a lencsesalátához!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating