Tejfölös vöröslencse főzelék

Tejfölös vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehérborssal, mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek kesernyés-savanykás ízvilága picit fűszeresebb az idehaza ismert lencsefőzeléktől. S a vörös lencse megfőve némileg puhább is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tejfölös vöröslencse-főzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Tejfölös vöröslencse főzelék

Tejfölös vöröslencse főzelék recept

Az tejfölös vöröslencse főzelékhez a vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon (kevés vízzel). Közben sózzuk s borsozzuk.
Amikor a hagyma kezd megpirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s azt is hagyjuk, hogy egy picit megpiruljon.
Amikor a fokhagyma illata is megjelent, hozzáadjuk a mustárt is, s jól elkeverjük a dinsztelt hagymával.
Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadunk egy zöldségleves kockát, babérlevelet és az átválogatott és megmosott vöröslencsét.
Negyed óra főzés után a főzőlével picit felhígítjuk a tejfölt, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a főzelékhez. S a végén egyet még forralunk rajta.
Az elkészült tejfölös vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
A tejfölös vöröslencse főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Cuisine Indiai
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • egy kisebb tál

Ingredients
  

  • 35 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj (vagy vaj, kókuszolaj)
  • 1 teáskanál
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 3 db babérlevél
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 2 dl tejföl (20%-os)

Instructions
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vizet hozzáadva.
    S míg dinsztelődik, közben megsózzuk, megborsozzuk.
  • A dinsztelés végén lehúzzuk a fazekat, hozzátesszük dinsztelt hagymához az áttört fokhagymát.
    Alaposan összekeverjük az egészet, s hagyjuk, hogy egy dinsztelt hagyma hőjétől a fokhagyma is picit megpiruljon (s megjelenjen az illata).
  • Ha a fokhagyma is megpuhult, hozzáadjuk az egészhez a mustárt is.
    Keverünk az egészen még egyet, majd felöntjük az egészet bőségesen vízzel.
  • A hozzáadjuk a hagymás-mustáros alaphoz a lencsét, a leveskockát és a babérleveleket, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
  • Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Egy kisebb tálba áttesszük a tejfölt, s 1-2 merőkanál főzőlevet hozzátéve alaposan elkeverjük a tejfölt.
  • Ezután a felhígított tejfölt folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a főzelékhez.
    S végül a tűzhelyre visszatéve a fazekat még egyet forralunk az egészen.
  • Az elkészült tejfölös vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
Keyword ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a tejfölös vöröslencse-főzelék elkészítéséhez.

A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben egy tejfölös, nem túl fűszeres vöröslencse főzelék elkészítésének leírása szerepel.

Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a vöröslencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).

Ha szeretjük az intenzívebben fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) ételeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:

  • 1 teáskanál kurkumát
  • 1 evőkanál koriandermagot
  • 1 teáskanál római köményt
  • 1 kisebb darab gyömbért

De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vöröslencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan azzal is felönthetjük a főzelék alapját. Avval is finom lesz a végeredmény.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.

Érdemes kipróbálni, mert a vöröslencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.

Tipp: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha szeretjük az intenzíven borsos ízeket, akkor a fehér bors helyett használhatunk őrölt fekete- vagy tarkaborsot is.

Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a fenti fűszereken kívül egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján ezt a tejfölös vöröslencse főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat ehhez a tejfölös vöröslencse-főzelékhez!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating