Lencseleves

A lencseleves receptje hagymával, répával, krumplival, babérlevéllel, szegfűszeggel és paradicsomlével, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom és laktató egytálétel, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Lencseleves recept

A lencseleves elkészítéséhez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, majd beletesszük egy fazékba.
Melléteszünk egy megpucolt hagymát, egy fokhagyma gerezdet, megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, egy krumplit és egy kisebb kolbászt (felszeletelve).
Forrástól számítva 15-20 perc alatt az egész megfő (ha a lencsét alaposan beáztattuk).
Amikor a lencse kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk egy serpenyőben, amivel besűrítjük a lencselevest.
Majd a rántás hozzáadása után paradicsomlével savanyítjuk be a levest, s még pár percig tovább főzzük, hogy besűrűsödjön.
A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 30 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 darab szegfűszeg
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 darab krumpli
  • 10-15 dkg kolbász (száraz vagy füstölt)
  • 1-2 darab babérlevél (egészben)
  • 1-2 szem egész feketebors
  • 2 kiskanál
  • 1 liter víz (vagy füstöltlé)

Rántás készítéséhez

  • ½ evőkanál olaj (vagy zsír
  • 1 evőkanál liszt

A lencseleves savanyításához

  • 3 dl paradicsomlé

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Az áztatás után vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, s a hagyma tetejébe beleszúrjuk a szegfűszeget.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
  • A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
  • A beáztatott lencséről a vizet leöntjük, s beletesszük egy lábosba.
  • Mellétesszük a hagymákat, a répákat, a krumplit és a kolbászt és az egész feketeborsot és a vizet.
    Majd erős lángon elkezdjük főzni a levest.
  • Amikor felforrt a leves, visszavesszük a leves alatt a fűtést
    S a forrástól számítva 15-20 perc alatt az egész megfő.

Világos rántást készítünk:

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet (hogy a rántás oda ne kapjon).
  • Majd az egészet jól felkeverve visszaöntjük a levesbe.
    (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.

Tippek és tanácsok a lencseleves elkészítéséhez

Ebben a lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsesalátánál, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.

Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.

Ha egy kicsit karakteresebb ízre vágyunk, tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabogyót is.

Ha picit még tartalmasabb levest szeretnénk a lencselevesből csinálni, főzhetünk ki hozzá egy adag csipetkét is.

Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.

Tehetünk a lencselevesbe füstölt húst vagy füstölt kolbászt is.

A füstölt íz jót tesz a lencsés ételeknek, így a lencselevest is finomabbá varázsolja.

Ehhez a lencseleves megfőzése előtt megfőzhetünk egy közepes füstölt csülköt, füstölt tarját, vagy akár füstölt oldalast is. Majd annak főzőlevében főzzük meg  a lencsét és a többi hozzávalót, hogy magukba szívják a füstölt lé ízeit.

S  a megfőtt füstölt húst apróra vágva beletehetjük az elkészült levesbe a rántás elkészítése előtt.

De az is egy nagyszerű választás, ha nem tudunk sok időt a főzésre szánni, hogy a receptben szereplő kolbász eleve füstölt, s annak az ízét csempésszük bele a levesbe. Nem lesz ugyan annyira intenzív a végeredmény, de finomnak finom lesz.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencseleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating