Lencseleves

A lencseleves receptje hagymával, répával, krumplival, babérlevéllel, szegfűszeggel és paradicsomlével, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom és laktató egytálétel, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencseleves

Lencseleves recept

A lencseleves elkészítéséhez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, majd beletesszük egy fazékba.
Melléteszünk egy megpucolt hagymát, egy fokhagyma gerezdet, megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, egy krumplit és egy kisebb kolbászt (felszeletelve).
Forrástól számítva 15-20 perc alatt az egész megfő (ha a lencsét alaposan beáztattuk).
Amikor a lencse kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk egy serpenyőben, amivel besűrítjük a lencselevest.
Majd a rántás hozzáadása után paradicsomlével savanyítjuk be a levest, s még pár percig tovább főzzük, hogy besűrűsödjön.
A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Course Egytálételek, Főétel, Levesek, Zöldséges ételek
Cuisine Magyar
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 30 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db szegfűszeg
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szár fehérrépa
  • 1 db krumpli
  • 10-15 dkg kolbász (száraz vagy füstölt)
  • 1-2 db babérlevél (egészben)
  • 1-2 szem egész feketebors
  • 2 kiskanál
  • 1 liter víz (vagy füstöltlé)

Rántás készítéséhez

  • ½ evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 1 evőkanál liszt

A lencseleves savanyításához

  • 3 dl paradicsomlé

Instructions
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Az áztatás után vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, s a hagyma tetejébe beleszúrjuk a szegfűszeget.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
  • A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
  • A beáztatott lencséről a vizet leöntjük, s beletesszük egy lábosba.
  • Mellé tesszük a hagymákat, a répákat, a krumplit és a kolbászt és az egész feketeborsot és a vizet.
    Majd erős lángon elkezdjük főzni a levest.
  • Amikor felforrt a leves, visszavesszük a leves alatt a fűtést
    S a forrástól számítva 15-20 perc alatt az egész megfő.

Világos rántást készítünk:

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet (hogy a rántás oda ne kapjon).
  • Majd az egészet jól felkeverve visszaöntjük a levesbe.
    (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
Keyword ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lencseleves elkészítéséhez

Ebben a lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsesalátánál, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.

Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.

Ha egy kicsit karakteresebb ízre vágyunk, tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabogyót is.

Ha picit még tartalmasabb levest szeretnénk a lencselevesből csinálni, főzhetünk ki hozzá egy adag csipetkét is.

Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.

Tehetünk a lencselevesbe füstölt húst vagy füstölt kolbászt is.

A füstölt íz jót tesz a lencsés ételeknek, így a lencselevest is finomabbá varázsolja.

Ehhez a lencseleves megfőzése előtt megfőzhetünk egy közepes füstölt csülköt, füstölt tarját, vagy akár füstölt oldalast is. Majd annak főzőlevében főzzük meg  a lencsét és a többi hozzávalót, hogy magukba szívják a füstölt lé ízeit.

S  a megfőtt füstölt húst apróra vágva beletehetjük az elkészült levesbe a rántás elkészítése előtt.

De az is egy nagyszerű választás, ha nem tudunk sok időt a főzésre szánni, hogy a receptben szereplő kolbász eleve füstölt, s annak az ízét csempésszük bele a levesbe. Nem lesz ugyan annyira intenzív a végeredmény, de finomnak finom lesz.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencseleveshez!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating