Lencsegulyás

A lencsegulyás receptje marhahússal, sárgarépával, vöröshagymával, krumplival, babérlevéllel, csipetkével, az elkészítés részletes leírásával.

Egy tartalmas étel a mindennapok változatosságához, mely önmagában is képes elérni a jóllakottság érzését.

Először megnézzük, hogyan lehet relatíve egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsegulyást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsegulyás

Lencsegulyás recept

A lencsegulyás elkészítéséhez idő kell.
Egyrészt időben érdemes a lencsét beáztatni, másrészt a marhahúsnak is idő kell, míg megfő.
Gyakorlatilag ha ebédre lencsegulyást szeretnénk, akkor a lencsét még előtte való este áztassuk be, s a főzést már reggel kezdjük el, hogy délre abból laktató étek legyen.
Hagymás-paprikás alapon megpirítjuk a marhalábszárat, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje.
Fedő alatt másfél órát főzzük, majd hozzá adjuk a lencsét, a répákat és a krumplit.
Végén csipetkét főzünk a levesbe.
A lencsegulyás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 45 minutes
Course Egytálételek, Főétel, Levesek
Cuisine Magyar
Servings 4 főre

Ingredients
  

  • 25 dkg lencse
  • 20 dkg marhalábszár
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 db sárgarépa (közepes)
  • 2 db fehérrépa (közepes)
  • 1 db krumpli
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 kávéskanál fűszerkömény (őrölve)
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás

Instructions
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • A marhalábszárt megtisztítjuk, s apró kockákra vágjuk.
  • Ezután a vöröshagymát megpucoljuk. és apró kockákra vágjuk,
  • Egy evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, pici vizet hozzátéve.
  • Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, s a levét elfőtte, lehúzzuk a tűzhelyről.
    Paprikát adunk hozzá, s elkeverjük a forró olajban, hogy egy picit megpiruljon.
  • A felkockázott marhahúst hozzátesszük, s megvárjuk, míg levet ereszt.
    Közben párszor átkeverjük a húst, hogy mindegyik oldala megpiruljon.
  • Amikor a hús levet eresztett, hozzá adunk még annyi vizet, hogy a víz elfedje a húst.
    Fedőt teszünk rá, s minimum másfél-két órán át pároljuk, időnként megkeverve a húst (főzés közben pótoljuk az elpárolgó vizet).

A lencsegulyás bezöldségelése

  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s 1-másfél centiméteres kockákra vágjuk fel.
  • A beáztatott lencsét leszűrjük.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a lencsét, a sárgarépát, a fehérrépát, a krumplit, a babérleveleket, és felöntjük az egészet legalább 1 liter vízzel.

Csipetkét készítünk

  • A lisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
  • A tésztát kisujjnyi vastagságóra nyújtjuk, s fél centis darabokra vágjuk össze.
  • A levágott darabokat kézzel pici golyókká formázzuk.
  • Amikor a lencse is kezd megfőni, a csipetkét beletesszük a levesbe, s jól elkeverjük benne.
  • További 8-10 percig főzzük a levest, míg a csipetke is rendesen megfő.
Keyword ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lencsegulyás elkészítéséhez

A lencsegulyás elkészítésénél a hús megfőzése a legidőigényesebb. Minél öregebb volt a marha, annál tovább fog főni. Mert a marhahús megfőzéséhez órák szükségesek, amit nem érdemes megspórolni.

A 2 óra az a legkevesebb, amit a marhahús főzésére rá kell szánni, de egy öregebb állat húsa akár 3-4 órát is igényelhet.

De megéri, mert a főtt marhahús íze semmi máshoz nem hasonlítható. Nem véletlen, hogy a Föld szinte minden táján szívesen esznek főtt marhahúst.

Ennek megfelelően, hasonlóan a gulyásleveshez és a babgulyáshoz , a krumplit és a zöldségeket lehet, hogy nem másfél óra főlés után tesszük bele a levesbe, hanem akár két, két és fél óra után.

Pontosabban akkor, ha a puhuló húsba a kés vagy a villa helyét már könnyen bele tudjuk nyomni.

Ez teljesen független attól, hogy a levest marhalábszárból, tarjából, hátszínből, bélszínből vagy marhafarból készítjük el. Mindegyikből nagyszerű gulyáslevest lehet készíteni, habár az ízük egy picit más lesz.

Maga a lencsegulyáshoz javasolt víz mennyisége elsőre soknak tűnhet,  de nem kell tőle megijedni. Főzés közben még a jó előre beáztatott lencse is felveszi a térfogatának a másfél-kétszeresét.

A lencsegulyás ízesítése

Ha szeretnénk egy picit a levesen savanyítani, hozzáadhatunk egy kevés tejfölt a főzés végén.

Ha kesernyésebb ízvilágot szeretnénk a levesnek, a zöldségekkel együtt adhatunk a leveshez 1-2 szem borókabogyót.

Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet vagy chiliport.

Jó étvágyat a lencsegulyáshoz!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating