Egyszerű lencseleves

Egyszerű lencseleves receptje hagymával, répával, krumplival, babérlevéllel, szegfűszeggel és paradicsomlével, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy összetett ízvilággal rendelkező, laktató leves, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az egyszerű lencselevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

egyszerű lencseleves

Egyszerű lencseleves recept

Az egyszerű lencseleveshez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
Fél óra főzés után mellé teszünk egy-két megpucolt hagymát, néhány fokhagyma gerezdet, megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, egy-két krumplit és egy kisebb kolbászt (felszeletelve).
Amikor a lencse kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk egy serpenyőben, amivel besűrítjük a lencselevest.
Majd a rántás hozzáadása után paradicsomlével savanyítjuk be a levest, s még pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
Az egyszerű lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Egytálételek, Főétel, Levesek, Zöldséges ételek
Cuisine Magyar
Servings 4 főre

Equipment

  • Nagyobb, apró lyukú szűrő a lencse átmosásához
  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 30 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 1 szár sárgarépa
  • 1 szár fehérrépa
  • 1 db krumpli
  • 1 db babérlevél
  • 1-2 szem egész feketebors
  • 2 kiskanál
  • 1 liter víz

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál pirospaprika (csapott)

A lencseleves savanyításához

  • 3 dl paradicsomlé

Instructions
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
    Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
  • Míg fő a lencse s vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    S a hagyma tetejébe beleszúrunk pár darab szegfűszeget.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra összevágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s apró, centis kockára vágjuk fel.
  • A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
  • Amikor a lencse már legalább fél órát főtt, mellé teszünk a megpucolt hagymát, a fokhagyma gerezdeket, a megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, a krumplit és a kolbászt.

Rántás készítése

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).
    Majd a főzőlével simára keverjük a rántást. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
Keyword ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lencseleves elkészítéséhez

Ebben az egyszerű lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsefőzeléknél, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.

Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.

Ha egy kicsit karakteresebb ízre vágyunk, tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is.

Ha picit még tartalmasabb levest szeretnénk a lencselevesből csinálni, főzhetünk ki hozzá egy adag csipetkét is.

Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.

Egyszerű lencseleves füstölt hússal

A füstölt íz jót tesz a lencsés ételeknek, így a lencselevest is finomabbá varázsolja.

Ehhez a lencseleves megfőzése előtt megfőzhetünk egy közepes füstölt csülköt, füstölt tarját, vagy akár füstölt oldalast is. Majd annak főzőlevében főzzük meg  a lencsét és a többi hozzávalót, hogy magukba szívják a füstölt lé ízeit.

S  a megfőtt füstölt húst apróra vágva beletehetjük az elkészült levesbe a rántás elkészítése előtt.

De az is egy nagyszerű választás, ha nem tudunk sok időt a főzésre szánni, hogy a receptben szereplő kolbász eleve füstölt, s annak az ízét csempésszük bele a levesbe. Nem lesz ugyan annyira intenzív a végeredmény, de finomnak finom lesz.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, egyszerűen hozzáadhatunk a lencseleveshez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az egyszerű lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az egyszerű lencseleveshez!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating