A török vöröslencseleves receptje hagymával, krumplival, sárgarépával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely idehaza is egyre többen kedvelik, hiszen nagyon laktat, s nem annyira fűszeres, mint sok más keleti vöröslencse leves. Illata és krémes jellege pedig csak úgy eteti magát.
A hozzá adott vajas-paprikás mártástól, melyet elkészíteni tényleg fél perc, pedig igazán pikáns lesz.
Török vöröslencseleves recept
Equipment
- 2 literes lábos
Ingredients
- 20 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 db krumpli
- 1 db sárgarépa
- 2 dkg sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál mentalevél
- őrölt bors
- 14 dl húsleves alaplé (marhahúsból)
- 2 evőkanál vaj (de lehet olívaolaj is)
- 1 evőkanál fűszerpaprika (édes vagy csípős)
- 1 csipet só
- ½ citrom (4 részbe vágva)
Instructions
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- Pucoljuk meg a hagymát, a krumplit, a sárgarépát, és aprítsuk fel apró darabokra.
- Az olívaolajon (kis vízzel) a hagymát megpároljuk Apró de fontos megjegyzés: a török konyha nem ismeri a pirított hagymát!
- Ha a hagyma már üveges, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a felkockázott répát, krumplit, és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.Ha elforrt a víz, pótoljuk!
- Hozzáadjuk a megtisztított vöröslencsét, az őrölt menta levelet, a sárgarépát és felöntjük az egészet a marha alaplével.
- Addig főzzük, amíg a répa és a krumpli puhára nem főtt, ami közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
- Amikor a zöldségek megfőttek, egy botmixerrel az egészből csinálunk egy pürét, mint ahogyan azt a krémlevesek elkészítésénél szoktuk.
- Ha a levest túl sűrűre sikerült, egy kevés víz hozzáadásával, és a keverék felforralásával javíthatunk az eredményen.
Paprikás öntet elkészítése
- Az öntet elkészítéséhez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat (vagy az olívaolajat) megolvasztjuk (felmelegítjük).
- Amikor a vaj már serceg, hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát, hogy kicsit megpiruljon.
- A levest melegen tálaljuk, tetejére a paprikás öntetből keveset hozzáadunk díszítésnek.
- Sok török szereti ezt a levest kicsit savanykásan, hogy az éttermekben mindig adnak a tányér mellé egy cikk citromot.
Tippek és tanácsok a török vöröslencse leves elkészítéséhez
A török konyha egyszerűsége ezen a vöröslencse levesen is látszik.
Ez a krémleves a mi fogalmaink szerint egy picit híg, de krumpli és a répa lévén mégis elég tartalmas.
Ha ennél kicsit sűrűbb krémlevesre vágyunk, akkor az utolsó lépésben ne hígítsuk fel a levest, hanem hagyjuk, hogy a pürében kicsit „megálljon a kanál”.
Akik nem szoktak alaplével főzni, nyugodtan felforralhatnak másfél liter vizet, s belefőzhetnek 3 húsleveskockát. Úgy is finom lesz a leves.
Vagy használhatnak megmaradt húsleveslét is, amit érdemes kétszeresére hígítani vízzel, hogy a vöröslencse íze mellett a húsleves íze ne legyen túl erőteljes.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípős ízeket, a paprikás öntet elkészítésekor a megolvadt vajba bele tehetünk egy kevés csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.