Török vöröslencse leves

A török vöröslencseleves receptje hagymával, krumplival, sárgarépával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely idehaza is egyre többen kedvelik, hiszen nagyon laktat, s nem annyira fűszeres, mint sok más keleti vöröslencse leves. Illata és krémes jellege pedig csak úgy eteti magát.

A hozzá adott vajas-paprikás mártástól, melyet elkészíteni tényleg fél perc, pedig igazán pikáns lesz.

Török vöröslencseleves recept

A török vöröslencseleves nagyon hasonlít a vöröslencse-krémleveshez.
A két étel között a legnagyobb különbség, hogy a török vöröslencselevesbe nem teszünk fehérrépát, s picikét savanykásabb és kesernyésebb az íze benne lévő sűrített paradicsomtól és mentalevéltől.
S aki szereti, tehet a levesbe frissen facsart citromlevet is.
A török vöröslencse leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Egytálételek, Levesek
Cuisine Török
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos

Ingredients
  

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 db krumpli
  • 1 db sárgarépa
  • 2 dkg sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál mentalevél
  • őrölt bors
  • 14 dl húsleves alaplé (marhahúsból)
  • 2 evőkanál vaj (de lehet olívaolaj is)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (édes vagy csípős)
  • 1 csipet
  • ½ citrom (4 részbe vágva)

Instructions
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • Pucoljuk meg a hagymát, a krumplit, a sárgarépát, és aprítsuk fel apró darabokra.
  • Az olívaolajon (kis vízzel) a hagymát megpároljuk
    Apró de fontos megjegyzés: a török konyha nem ismeri a pirított hagymát!
  • Ha a hagyma már üveges, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a felkockázott répát, krumplit, és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.
    Ha elforrt a víz, pótoljuk!
  • Hozzáadjuk a megtisztított vöröslencsét, az őrölt menta levelet, a sárgarépát és felöntjük az egészet a marha alaplével.
  • Addig főzzük, amíg a répa és a krumpli puhára nem főtt, ami közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
  • Amikor a zöldségek megfőttek, egy botmixerrel az egészből csinálunk egy pürét, mint ahogyan azt a krémlevesek elkészítésénél szoktuk.
  • Ha a levest túl sűrűre sikerült, egy kevés víz hozzáadásával, és a keverék felforralásával javíthatunk az eredményen.

Paprikás öntet elkészítése

  • Az öntet elkészítéséhez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat (vagy az olívaolajat) megolvasztjuk (felmelegítjük).
  • Amikor a vaj már serceg, hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát, hogy kicsit megpiruljon.
  • A levest melegen tálaljuk, tetejére a paprikás öntetből keveset hozzáadunk díszítésnek.
  • Sok török szereti ezt a levest kicsit savanykásan, hogy az éttermekben mindig adnak a tányér mellé egy cikk citromot.
Keyword ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a török vöröslencse leves elkészítéséhez

A török konyha egyszerűsége ezen a vöröslencse levesen is látszik.

Ez a krémleves a mi fogalmaink szerint egy picit híg, de krumpli és a répa lévén mégis elég tartalmas.

Ha ennél kicsit sűrűbb krémlevesre vágyunk, akkor az utolsó lépésben ne hígítsuk fel a levest, hanem hagyjuk, hogy a pürében kicsit „megálljon a kanál”.

Akik nem szoktak alaplével főzni, nyugodtan felforralhatnak másfél liter vizet, s belefőzhetnek 3 húsleveskockát. Úgy is finom lesz a leves.

Vagy használhatnak megmaradt húsleveslét is, amit érdemes kétszeresére hígítani vízzel, hogy a vöröslencse íze mellett a húsleves íze ne legyen túl erőteljes.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípős ízeket, a paprikás öntet elkészítésekor a megolvadt vajba bele tehetünk egy kevés csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Jó étvágyat a török vöröslencse leveshez!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating