Mustáros-tejfölös lencsefőzelék

Mustáros-tejfölös lencsefőzelék recept hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és ecettel, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek is, nem mellesleg finom, laktató és tele van tápanyagokkal..

Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a mustáros-tejfölös lencsefőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

mustáros-tejfölös lencsefőzelék

Mustáros-tejfölös lencsefőzelék recept

A mustáros-tejfölös lencsefőzelékhez két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt, s hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy dobozba belefér.
Majd az egész hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót hozzáadjuk, és elkezdjük főzni.
Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
Közben egy közepes hőálló tálban előkészítjük a tejfölös habarást, a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverve.
Amikor a lencse kezd megpuhulni, egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből a tejfölös habaráshoz adunk.
Jól elkeverjük habarással. Majd még egy merőkanállal elkeverjük a tejfölös habarást.
Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a lencséhez.
További 5-10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
A mustáros-tejfölös lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Course Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Cuisine Magyar
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • hőálló tál a habarás elkészítéséhez
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

Ingredients
  

  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 80 dkg lencse (2 doboz konzerv)
  • 3-4 dl víz
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 kiskanál mustár
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Instructions
 

  • A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.
    Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzerves dobozba belefér.
  • A felhígított lencsekonzervhez hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót, és az egészet felforraljuk.
  • Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.

Tejfölös habarás készítése

  • A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, a főzőlevéből egy merőkanállal a habaráshoz adunk.
    Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk ugyan ilyen módon.
  • Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.
    Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
  • További 5 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
Keyword ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a mustáros-tejfölös lencsefőzelék elkészítéséhez

A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.

Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.

Ha szeretnénk a csípős ízt kiemelni a lencsefőzelékben, használhatunk dijoni mustárt is. De arra mindenképpen figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell a lencse megfőzéséhez (mert a dijoni mustár sós és csípős is).

Másrészt ha nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (tányéronként egy csapott teáskanálnyi bőven elegendő).

Ha szeretnénk egy kis füstölt ízt is belecsempészni a lencsefőzelékbe, azt megtehetjük az elején egy füstölt lé kocka hozzáadásával.

DE fontos, hogy ilyen esetben a lencse főzésekor ne tegyünk sót a főzőléhez, mert a füstölt lé kockában van só, amit a lencse magába tud szívni.

Az elkészült lencsefőzelék önmagában is nagyszerű étel kenyérrel, de tálalhatjuk fasírttal, sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal is.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk  a tejfölös habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Mustáros-tejfölös lencsefőzelék száraz lencséből

Ha nincs otthon lencsekonzervünk, csak száraz lencsénk, akkor a 30-40 dkg lencsét első lépésben 8-12 órára érdemes minimum kétszeres mennyiségű vízben beáztatni.

Mielőtt a megduzzadt lencsét elkezdjük főzni, érdemes az áztató vizet leönteni. Majd minimum 1 liter friss vízzel feltenni főzni a babérlevéllel, a hagymákkal és a mustárral.

S a főzésre érdemes minimum 15-20 percet hagyni.

Fontos tudni: A konzerv lencse azért fő meg picit hamarabb, mert nem csak a lében úszik alapból, hanem elő is van főzve.

A sima lencsét viszont nem elegendő 15 percig főzni, ahhoz sokkal több idő kell. Minimum egy-másfél óra, mire a a lencse rendesen megpuhul. Úgy, hogy előtte már ázott egy fél napot.

Éppen ezért a tejfölös habarást is elegendő a forrás megkezdése után bő egy órával előkészíteni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a mustáros-tejfölös lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a mustáros-tejfölös lencsefőzelékhez!

Mit tapasztaltál a recept elkészítésekor?

Recipe Rating