Mustáros-tejfölös lencsefőzelék recept hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és ecettel, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek is, nem mellesleg finom, laktató és tele van tápanyagokkal..
Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a mustáros-tejfölös lencsefőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Mustáros-tejfölös lencsefőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
- hőálló tál a habarás elkészítéséhez
- fokhagymanyomó vagy reszelő
Ingredients
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 80 dkg lencse (2 doboz konzerv)
- 3-4 dl víz
- 1-2 db babérlevél
- 1 kiskanál mustár
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Instructions
- A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzerves dobozba belefér.
- A felhígított lencsekonzervhez hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót, és az egészet felforraljuk.
- Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
Tejfölös habarás készítése
- A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, a főzőlevéből egy merőkanállal a habaráshoz adunk.Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen.
- Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk ugyan ilyen módon.
- Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
- További 5 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
Gyakorlatias tanácsok a mustáros-tejfölös lencsefőzelék elkészítéséhez
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.
Ha szeretnénk a csípős ízt kiemelni a lencsefőzelékben, használhatunk dijoni mustárt is. De arra mindenképpen figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell a lencse megfőzéséhez (mert a dijoni mustár sós és csípős is).
Másrészt ha nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (tányéronként egy csapott teáskanálnyi bőven elegendő).
Ha szeretnénk egy kis füstölt ízt is belecsempészni a lencsefőzelékbe, azt megtehetjük az elején egy füstölt lé kocka hozzáadásával.
DE fontos, hogy ilyen esetben a lencse főzésekor ne tegyünk sót a főzőléhez, mert a füstölt lé kockában van só, amit a lencse magába tud szívni.
Az elkészült lencsefőzelék önmagában is nagyszerű étel kenyérrel, de tálalhatjuk fasírttal, sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal is.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk a tejfölös habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Mustáros-tejfölös lencsefőzelék száraz lencséből
Ha nincs otthon lencsekonzervünk, csak száraz lencsénk, akkor a 30-40 dkg lencsét első lépésben 8-12 órára érdemes minimum kétszeres mennyiségű vízben beáztatni.
Mielőtt a megduzzadt lencsét elkezdjük főzni, érdemes az áztató vizet leönteni. Majd minimum 1 liter friss vízzel feltenni főzni a babérlevéllel, a hagymákkal és a mustárral.
S a főzésre érdemes minimum 15-20 percet hagyni.
Fontos tudni: A konzerv lencse azért fő meg picit hamarabb, mert nem csak a lében úszik alapból, hanem elő is van főzve.
A sima lencsét viszont nem elegendő 15 percig főzni, ahhoz sokkal több idő kell. Minimum egy-másfél óra, mire a a lencse rendesen megpuhul. Úgy, hogy előtte már ázott egy fél napot.
Éppen ezért a tejfölös habarást is elegendő a forrás megkezdése után bő egy órával előkészíteni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a mustáros-tejfölös lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.