A magyaros vöröslencseleves receptje sonkával, hagymával, fokhagymával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy ízig-vérig magyaros recept, annak ellenére, hogy a vöröslencse sokáig nem igazán volt ismert a magyar konyhában.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a magyaros vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Magyaros vöröslencseleves recept
Equipment
- 2 literes fazék
Ingredients
- 25 dkg vöröslencse
- 5 dkg sonka
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 80 g sűrített paradicsom (konzerv)
- 7 dl víz
- 3 db babérlevél
- bors (elhagyható)
- ½ dl napraforgóolaj
Instructions
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- Sonkát apró darabokra vágjuk, s a fazék alján olajon megpirítjuk. Majd félretesszük egy kis tálba.
- A fazékban maradt zsiradékon a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk.
- Amikor a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát. Jól átkeverjük, hogy a fokhagyma is egy picit megpiruljon.
- Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet.
- Lassú tűzön, gyöngyözve forrva megfőzzük a lencsét (15-20 perc).Figyelem! Ha sűrű levest készítünk, érdemes kevergetni, mert a lencse hajlamos lekapni.
- Amikor elkészült a magyaros vöröslencseleves, a korábban megpirított sonkával tálaljuk.
Tippek és tanácsok a magyaros vöröslencseleves elkészítéséhez
A magyaros vöröslencse leves sokkal kevesebb fűszert tartalmaz, mint az zöldséges vöröslencseleves. De ettől még elegendően gazdag ízekben, főleg a pirított sonkának és a sűrített paradicsomnak köszönhetően.
A sonka kapcsán elég sok lehetőség van. Nem kell feltétlen pármai sonkát választani, egy olcsóbb verzió is megteszi.
De azt is megtehetjük, hogy a húsvéti sonka utolsó szeletét vágjuk bele a levesbe, amitől igen különleges füstölt íze lesz.
Tipp: Ha nem lelkesedünk a fokhagyma intenzív ízért, ehhez a lencse recepthez használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a vöröslencséhez és a sűrített paradicsomhoz.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.